Mars en showwedstrijden

Oranje Garde Klundert heeft een lange traditie in het organiseren van landelijke mars- (en voorheen ook majorette) wedstrijden in Klundert. Eerst onder auspiciën van de ANUM, later de KNFM en nu met de BBM. De Brabantse Bond van Muziekverenigingen, onderdeel van de KNMO.

Het concours werd in principe om de twee jaar georganiseerd. De laatste landelijke ontwikkelingen lieten echter een sterk teruglopend deelnemersveld zien bij alle landelijke marswedstrijden. Reden voor de landelijke doelgroep SMP (show- mars en percussie) van de KNMO om een geheel nieuwe koers te gaan varen.
In 2019 is er een geheel nieuw marsreglement ontwikkeld waarin conform de wens van de verenigingen de eisen en beoordeling fors is gewijzigd. Ook wordt gesteld dat marswedstrijden, buiten gehouden dienen te worden op een groot veld of plein. Met dit nieuwe reglement hoopt men dat verenigingen de weg naar de wedstrijden weer weten te vinden.

De mogelijkheden op sportpark De Niervaert in Klundert met een grote sporthal en voldoende buitenvelden, maken het zeker mogelijk om ook mooie buitenwedstrijden te organiseren. in 2015 heeft er al een pilot plaatsgevonden en in 2017 was er het grote WMC Try-Out Concours.

Wellicht dus dat in de toekomst wederom een mars- en/of showconcours in Klundert georganiseerd kan worden. Als er voldoende verenigingen willen deelnemen staan de mensen van Oranje Garde klaar voor de organisatie ervan.

Als extra prijs is aan dit concours altijd de Cees Verhoeven wisselbeker verbonden geweest. Cees Verhoeven was tussen 1974 en 1989 voorzitter en vanaf 2001 tot aan zijn overlijden in 2008 erelid van Oranje Klundert. Hij heeft de beker bij het eerste concours in 1986 beschikbaar gesteld voor de groep of het korps met het hoogste puntentotaal van de dag. Hieronder vindt u de eregalerij tot nu toe.


Eregalerij Cees Verhoeven wisselbeker
1986 Showkorps Wilhelmina, Sleeuwijk
1988 Tamboerkorps De Saen, Zaandijk
1990 Tamboerkorps De Saen, Zaandijk
1992 drumband van Muziekvereniging Prinses Marijke, Geldermalsen
1994 drumband van Muziekvereniging Prinses Marijke, Geldermalsen
1996 majorettegroep The Rainbows, Roosendaal
1998 Vollenhoofsch Fanfare, Vollenhove
2001 Vollenhoofsch Fanfare, Vollenhove
2002 majorettegroep The Rainbows, Roosendaal
2004 Vollenhoofsch Fanfare, Vollenhove
2006 slagwerkgroep van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, Ridderkerk
2008 slagwerkgroep van Kon. Muziekvereniging “Harmonie”, Oud Beijerland
2011 slagwerkgroep van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, Ridderkerk
2012 slagwerkgroep van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, Ridderkerk
2013 Slagwerkgroep Neerbosch-Oost uit Nijmegen
2015 slagwerkgroep van de Deltaband uit Vlissingen
2017 Muziek- en Showband Juliana uit Amersfoort (WMC-Try-Out concours)