1 jul

Oranje Garde – 75 jaar !!!

1 juli 2021 – Vandaag 75 jaar geleden is onze mooie vereniging opgericht.

De vereniging is op 1 juli 1946 opgericht als vendel Klundert van Oranje Garde. In die jaren waren er in Nederland tal van Oranje Gardes. Verderop op deze site staat nog een klein stukje historie beschreven.

Bekende namen voor Klundert zullen zeker Jaap van Pelt en Piet Ardon zijn. Beiden hopman van Oranje Garde. Met enige trots mogen we zeggen dat we de oudste van de twee nog bestaande vendels van Oranje Garde in Nederland zijn. Muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld en vandaag de dag is de vereniging een enthousiast slagwerkkorps die ongestemd slagwerk gebruikt. Tot vandaag…

Want Oranje Garde gaat uitbreiden. Op dit moment wordt er ook gestemd werk geïntroduceerd.  Er komt een drumstel, een xylofoon en wellicht nog meer. De eerste leden die hierop aan de slag willen hebben zich al gemeld en daarmee kunnen we onze muzikale stijl nog verder uitbouwen.
Aansprekende, moderne en swingende slagwerkmuziek en -show maken. Dat is waar we goed in zijn en met de toevoeging van gestemde instrumenten is een melodielijn mogelijk, waarmee de mogelijkheden ongekend groeien.

Nog meer nieuws op deze heuglijke dag. Oranje Garde is muziek en show. Het muzikale nieuws staat hierboven, maar show is vooral beweging. En dans is de ultieme vorm van beweging die bij muziek past.
Danspodium #Reflex uit Klundert is al een hele tijd op zoek naar een geschikte oefenruimte. Na vele omzwervingen is die nu gevonden… In ons Gardenest. #Reflex gaat vanaf het najaar in ons gebouw de danslessen verzorgen.

Muziek en show in brede zin wordt dus gecombineerd in ons Gardenest en dat biedt een mooie toekomst. Ondanks dat de afgelopen anderhalf jaar door corona een periode van stilstand was, zien we de komende jaren vol vertrouwen tegemoet. Op ons muzikale jubileumfeest op 8 oktober 2022 gaat u hier alles van zien en horen.

2 gedachten over “Oranje Garde – 75 jaar !!!

 1. Jammer dat ik het gemist heb,had graag aanwezig willen zijn.
  Alsnog van harte gefeliciteerd met jullie 75 jarig jubileum.
  Ik heb jaren op de Oranje Garde gezetenals trompet blazer , we kregen les van Jan van Laarhoven in de noodwoningen aan de schansweg
  De leider was toen Jaap van Pelt deze woonde naast slager Straatsheim.
  Nog veel plezier met elkaar.

 2. Klopt. Voor en na de oorlog waren er vele landelijke korpsen die de kleurrijke naam ‘Oranje-Garde’ droegen. Er werd ook wel gesproken over ”het vendel van de Oranje-Garde’s’.

  In de regel ging het om Tamboer, Trompetter en Pijperkorpsen zoals hier in Krimpen a/d IJssel de bezetting was. Zo hadden de Trompetters (hoornblazers vaak genoemd) de instrumenten vooraf aan het blazen met de beker op het rechterbeen.

  Gebruikelijk waren de trompetten dan ook voorzien van het traditionele vaantje. Later kwamen er dan ook nog de jachthoorns bij met haar warme klanken ! Het is allemaal voorbij helaas !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.