Historie

Een klein beetje geschiedenis hoort ook thuis op deze site. Oranje Garde Klundert is per slot van rekening een oude vereniging met een bijzondere historie.

De vereniging is opgericht in 1946 als vendel Klundert van Oranje Garde. In die jaren waren er in Nederland tal van Oranje Gardes die verenigd waren in een eigen bond. Velen hielden zich bezig met jeugdwerk en wandelmarsen. Een populaire bezigheid in de jaren ’50 en ’60.
Oranje Gardes waren strikt georganiseerd, afgeleid van de scouting. Zo is ook in Klundert nog jarenlang de titel hopman gebruikt voor de leider van de groep.

Veel (oud) inwoners van Klundert zullen bekende hopmannen als Jaap van Pelt en Piet Ardon zeker kennen.

historie-1

Met enige trots mogen wij zeggen dat we de oudste van de twee nog bestaande vendels van Oranje Garde in Nederland zijn. Al snel na de oprichting werden er trommels aangeschaft omdat lopen op muziek nu eenmaal makkelijker gaat. Dat is de basis geweest voor het moderne slagwerkkorps van nu.

Inmiddels is Oranje Garde Klundert al jarenlang een zeer actieve muziekvereniging, maar toch zijn wij ook nog een beetje wandelvereniging. Elk jaar, begin juni, komt dat tot uiting als wij zelf de avondvierdaagse in Klundert organiseren.

Met het overlijden van onze laatste hopman, Piet Ardon in 2009 zijn de officiële titels verdwenen. Deze man heeft een zeer grote stempel op de vereniging gedrukt en de “Garde” gemaakt tot wat ze nu is. Ter nagedachtenis aan deze bijzondere man is na zijn overlijden een “In Memoriam” geschreven.

Ook mochten wij in 2009 ons nieuwe clubgebouw betrekken op het sportpark Molenvliet. Na tussenkomst van de gemeente die op ons oude plekje aan de Beatrijsweg woningen wilde bouwen, konden wij een nieuw Gardenest bouwen.

Dit hebben wij geheel in eigenbeheer gedaan. Veel werk,… maar er ontstaat ook heel veel gezelligheid en saamhorigheid bij zo’n project. Net als in 1964 toen ons oude houten gebouw ook geheel zelfstandig is gebouwd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De leden van Oranje Garde in Klundert hebben van alles gedaan op cultureel gebied. Niet alleen wandelen, maar ook toneelspel en niet te vergeten jarenlang de majorettes. Begonnen als toevoeging aan de drumband, maar later hebben deze meiden zelfstandig aan veel concoursen meegedaan. Het hoogtepunt was wel het kampioenschap in de 2e divisie in 1992.
Hier is ook de traditie ontstaan om een eigen concours te organiseren. Iets wat we nog steeds om de twee jaar doen.

Majorettes zijn er niet meer, maar gelukkig is de drumband – tegenwoordig spreken we van slagwerkkorps – springlevend en hopen we nog veel mooie jaren voor ons te hebben.