Jeugdslagwerkkorps Oranje Garde

De jeugd
Vanaf 2013 heeft Oranje Garde steeds meer jeugdige slagwerkers mogen verwelkomen en daarmee werd het mogelijk om een aparte jeugdgroep op te gaan richten. Er is hard gewerkt aan muziek en exercitie waardoor de jeugd haar eerste zelfstandige optredens in 2014 uit kon voeren op de eerste Taptoe Klundert.

Inmiddels is de jeugd van deze generatie doorgestroomd naar de senioren, maar gelukkig zijn er weer nieuwe kinderen gekomen die de stokken hebben overgenomen.

Actief muziek maken
Natuurlijk is de moderne jeugd nog steeds te porren voor muziek. Bij Oranje Garde krijgen ze alle kans om moderne slagwerkmuziek op een actieve manier te beoefenen. Want actief is het,

Bij ons wordt geen muziek gemaakt al zittend op een stoel. Nee,… wij nemen de instrumenten mee naar buiten en maken daar show bij allerlei evenementen. Natuurlijk is dat soms vermoeiend, maar de voldoening van een enthousiast publiek bij al die leuke evenementen maakt dat allemaal ruimschoots goed. En bij een sportclub wordt je toch ook weleens moe,…

Daarbij gebruiken wij alleen slagwerkinstrumenten. De belangrijkste is natuurlijk de trom, maar ook veel verschillende kleinere percussie-instrumenten worden gebruikt. Maar ook een grote bassdrum is nodig bij de jeugd. Hiermee maakt ook de jeugd de kenmerkende swingende slagwerkmuziek.

Opleiding
Muziek maken moet je leren. En kinderen leren muziek vaak erg snel aan. Ze zijn leergierig en enthousiast. Nieuwe leerlingen krijgen een op maat gemaakte opleiding aangeboden. Door een professioneel muziekdocent worden wekelijks individuele lessen gegeven. Doel is uiteindelijk minimaal het A-niveau slagwerker.

Na een paar maanden opleiding gaan de kinderen ook in groepsverband meespelen met het jeugdkorps. Daar komt het aan op samenspel en dus luisteren naar je collega muzikanten. Dat werken in groepsverband – het samenspel – is ook een belangrijk element. Met elkaar maak je de muziek en de show. Het groepswerk en alle sociale vaardigheden die daarbij komen kijken zijn dan ook erg belangrijk.Hier worden ook echte muzieknummers geleerd en gaan de kinderen meedoen aan de eerste optredens.

Een slagwerker is allround. Alle soorten slagwerkinstrumenten die wij gebruiken komen in de lessen aan bod. Een leerling hoeft ook niet te kiezen, want op elk niveau kunnen de muzikanten bij ons op verschillende instrumenten ingezet worden als ze dat willen.

Naast de muziek worden de gezamenlijke lessen ook gebruikt voor exercitie. Dat is het bewegen – het lopen in groepsverband – op de muziek. Voor onze vereniging is dit heel belangrijk en op deze manier leren de kinderen al snel de coördinatie en controle over de beweging van handen en voeten die hiervoor nodig is. Alle exercitielessen worden buiten, op één van de sportvelden gedaan waar voldoende ruimte is om te lopen en de figuren te leren.

Uiteraard mogen de kinderen ook regelmatig bij het “grote” korps meekijken en meedoen.

Alle lessen worden in eigen beheer en in ons eigen gebouw aan de Molenvliet gegeven. Hiermee brengen wij ook een stukje verenigingsgevoel in. Enthousiasme en inzet van de kinderen is het belangrijkste wat wij vragen. De saamhorigheid en de vriendschappen komen daarna vanzelf.

Wanneer kan je beginnen?
Vanaf ca. 7 jaar kunnen de kinderen aan de lessen beginnen. Bij het behalen van het A-diploma en vanaf een jaar of 13 á 14 kunnen ze doorstromen naar het slagwerkkorps voor het “grote” werk. Uiteraard hebben ze dan al een paar jaar ervaring in het jeugdkorps en is de overstap klein.

De individuele muzieklessen zijn eenmaal per week op donderdagmiddag /-avond. De repetities van het jeugdkorps zijn op woensdagavond.

Lijkt je dit leuk en ben je nieuwsgierig geworden,… Kom gewoon eens een keertje kijken op onze repetitieavond. Dat mag altijd.
Op woensdag- of donderdagavond is er altijd wel een groep bezig in ons clubgebouw. Of je hoort ons buiten op het sportveld. Uiteraard kan je voor meer informatie ook bellen of mailen.