Mars en showwedstrijden

Oranje Garde Klundert heeft een lange traditie in het organiseren van landelijke mars- (en voorheen ook majorette) wedstrijden in Klundert. 

Het concours werd in principe om de twee jaar georganiseerd. De ontwikkelingen lieten echter een sterk teruglopend deelnemersveld zien bij alle marswedstrijden in Nederland. Reden voor de landelijke doelgroep SMP (show- mars en percussie) van de KNMO om voorlopig alleen een (open) NK te organiseren, centraal in Nederland.

Waar vroeger de marsconcoursen in de sporthal De Niervaert werden gehouden, kwam daar in 2015 voorzichtig een kentering in. Toen werd er voor het eerst in Nederland geëxperimenteerd met een outdoor variant: een parcours in het centrum van Klundert. In 2017 was er nog het grote WMC Try-Out Concours op het voetbalveld van VV Klundert.

Voorlopig was dat de laatste, maar wellicht dat in de toekomst wederom een mars- en/of showconcours in Klundert georganiseerd kan gaan worden. Als er voldoende verenigingen willen deelnemen staan de mensen van Oranje Garde klaar voor de organisatie ervan.

Als extra prijs is aan dit concours altijd de Cees Verhoeven wisselbeker verbonden geweest. Cees Verhoeven was tussen 1974 en 1989 voorzitter en vanaf 2001 tot aan zijn overlijden in 2008 erelid van Oranje Klundert. Hij heeft de beker bij het eerste concours in 1986 beschikbaar gesteld voor de groep of het korps met het hoogste puntentotaal van de dag. Hieronder vindt u de eregalerij tot nu toe.


Eregalerij Cees Verhoeven wisselbeker
1986 Showkorps Wilhelmina, Sleeuwijk
1988 Tamboerkorps De Saen, Zaandijk
1990 Tamboerkorps De Saen, Zaandijk
1992 drumband van Muziekvereniging Prinses Marijke, Geldermalsen
1994 drumband van Muziekvereniging Prinses Marijke, Geldermalsen
1996 majorettegroep The Rainbows, Roosendaal
1998 Vollenhoofsch Fanfare, Vollenhove
2001 Vollenhoofsch Fanfare, Vollenhove
2002 majorettegroep The Rainbows, Roosendaal
2004 Vollenhoofsch Fanfare, Vollenhove
2006 slagwerkgroep van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, Ridderkerk
2008 slagwerkgroep van Kon. Muziekvereniging “Harmonie”, Oud Beijerland
2011 slagwerkgroep van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, Ridderkerk
2012 slagwerkgroep van Muziekvereniging Harmonie Slikkerveer, Ridderkerk
2013 Slagwerkgroep Neerbosch-Oost uit Nijmegen
2015 slagwerkgroep van de Deltaband uit Vlissingen
2017 Muziek- en Showband Juliana uit Amersfoort